17.10.10

TAPA VALLA KOOLIDE ALGKLASSIDE ÜHISÜRITUS

Avastagem igaüks midagi! Tulge maalt linna ja seome linna tihedamalt maaga ehk ühe valla lapsed hoidkem ühte!
Meil on Tapa vallas kaks põhikooli ja kaks gümnaasiumi (eesti- ja venekeelne), millede algklasside õpilased omavahel eriti palju kokku ei puutu. Otsustasime Tapa Gümnaasiumi algklasside õpetajatega selle vea parandada ja ühendada nii maa kui linna koolid omavahel ühiseks pereks. Sellest otsusest tulenevalt toimuski 7. oktoobril 2010.aastal Tapa Gümnaasiumis meie valla nelja kooli ühine ettevõtmine – projektipäev  „ AVASTAN”.
Selle päeva eesmärgiks oli valla koolide algklasside õpilaste vahel otsesidemete loomine, oma valla maa- ja linnakoolide erilisuste avastamine, uuenenud Tapa Gümnaasiumi tutvustamine ja õppides avastamisrõõmu pakkumine.
Nende eesmärkide täitmiseks  valmistas iga kool eelnevalt maakunsti tehnikaid ja materjale kasutades ühe taiese teemal „Maa ja linn”; koostas  oma kooli tutvustava akronüümi, mille läbivaks sõnaks oli AVASTAN; kolmandaks ülesandeks oli igal koolil vaja kaasa võtta üks talent, kes esitles  teistele oma erilisi oskusi.


Projektipäev oli jaotatud kolme ossa. Alustasime staadionil, kus toimusid sportlikud mängud. Ühtlasi tutvustasime oma uut renoveeritud  staadioni ja selle kasutusvõimalusi külalistele. Edasine tegevus toimus koolimajas, kus õpilastel oli võimalik valida seitsme erineva avastusõppe tunni vahel. Algklasside lapsed puutuvad põhikooli ainekabinettidega üsna vähe kokku ja seetõttu toimusid tunnid füüsika-, bioloogia-, keemia- ja  kunstiklassis, õppeköögis, poiste töötoas ja raamatukogus. Sealsed tegevused olid seotud küll vastava õppeainega, kuid tundide täpne sisu oli õpilastele üllatuseks. Igas õpitoas said lapsed avastada kuidas lihtsate vahendite abil saab midagi üllatavat valmistada, uurida, luua ja katsetada.  
Mõned näited erinevatest avastustest: keemiaklassis said lapsed võtta „vereproovi“ ja pisut aimu erinevate ainete lõhnadest ja omadustest; füüsikas prooviti münt vee seest kätte saada nii, et käsi jääks kuivaks; kunstis  maaliti kohupiimavärvidega; bioloogias uuriti mikroskoobiga ajalehepaberit  ja õmblusnõela; köögis valmistati üllatusauhinnad talentidele  ja poiste töötoas valmis ühistööna Tapa valla makett rongi ja Jäneda lossiga. Raamatukogus otsisid lapsed vastuseid erinevatele küsimustele.
Tegevuste juhendamisel olid abiks meie lahked ja entusiastlikud põhikooli- ja gümnaasiumi õpetajad. Täname südamest Rita Joori, Ljudmilla Sergušinat, Henrik Sovat, Ursula Paltsi, Aivi Leimanni, Jaak Kesklat, Enne Kallastet, Eve Allsood ja raamatukogutöötajaid Merle Varblast ja Talvi Tamme.
Avastusretkele erinevates õpitubades järgnes kooli aulas talendišõu. Tapa Vene Gümnaasiumi talendid Varvara Iljina ja Karina Gavzijeva tutvustasid korea võitluskunsti, Lehtse kooli talent Kristjan Hansen tundis suurepäraselt Euroopa riikide lippe. Jäneda koolist esines  kaks talenti. Mariliis Murutalu esitas omaloomingulise võimlemiskava hüpitsaga ja Taavet Maask mängis saksofoni. Meie kooli õpilastest esinesid peotantsijad Annaliisa Alla ja Georg Kokk, iluvõimleja Anete Luste Ithcev, Euroopa lippude värvide tundja Robin Klasberg ja tubli kunstnik Joosep Kivisild. Kõikidele talentidele oli üllatuskingituseks üks õpilaste õppeköögis tehtud tort.
Üritus lõppes kokkuvõtete tegemisega avastusõppe tundides tehtud praktilistest töödest ning ühise saia- ja kommisöömisega.
Täname kõikide osalenud koolide: Tapa Vene Gümnaasiumi, Lehtse Kooli, Jäneda Kooli ja Tapa Gümnaasiumi algklasside õpilasi ja nende õpetajaid vahva päeva läbiviimisele kaasaaitamises.
Laste väsinud, kuid säravad näod olid meile tõestuseks selle projektipäeva õnnestumisest. Nii ongi meie vallas maa ja linna  vahel  üks uus seemneke idanema pandud ja üks niidike ühendamas meie kõikide koolide õpilasi.


Vaata ka pilte toimunud ürituse kohta.

Aile Kippar, Maia Külmallik, Riina Ring  ja Malle Truu
Tapa Gümnaasiumi õpetajad

1 kommentaar:

  1. Teisedki maakonna koolid võiksid LVAL-i blogis oma kooli vahvatest üritustest kajastuse teha. :) Vaata sissekandest "Üleskutse" (paremas tulbas).

    VastaKustuta